کاریز به معنی قنات است. البته لغات هم معنی دیگری هم برای این مفهوم وجود دارد. کانال و آبراه دو کلمه دیگر این مفهوم است. اولین بار در طول تاریخ ایرانیان توانستند دست به چنین کاری بزنند و قنات یا کاریز احداث کنند. قدمت این کار به ۶۰۰۰ سال پیش باز میگردد. قناتها باید در ارتفاعات ساخته شود، اما با وجود این که جزیره کیش چندان مرتفع نیست ساخت چنین قناعتی در شهر زیرزمینی کاریز جای تعجب و تحسن برای مردمان آن دوره داشته است.
اما حتما برایتان عجیب است که در جزیرهای که در دل آبهای شور دریا قرار گرفته چگونه آب شیرین پیدا کردهاند. دلیل وجود آب شیرین، بارشهای فصلی در جزیره کیش است. این بارشها به وسیله مرجانها به آب شیرین تبدیل میشدند چرا که مرجانها مانند یک فیلتر برای آب عمل میکنند. نتیجه این موضوع آبی شیرین و گوارایی بود که به سمت ساختمانهای دیگر سرازیر میشد. این شهر زیرزمینی نمونهای از هنر و معماری ایران قدیم است که امروزه فضایی برای گردش و از جاذبه های تاریخی و فرهنگی کیش تبدیل شده است.
یکی از نقاط مثبت این شهر، این است که در زیر زمین ساخته شده، پس طبیعی است که هوای خنک و دلپذیری نسبت به سطح جزیره کیش داشته باشد. با ورود به این شهر متوجه این تفاوت خواهید شد. دمای ۲۲ تا ۲۵ درجهای که فرقی ندارد در چه فصلی از سال به بازدید این مکان بروید. برای بازدید از این جاذبه دیدنی در کیش باید بلیط ورودی تهیه کنید. بازدید همه روز از ساعت ۹ صبح تا ۲۲ امکانپذیر است. قیمت بلیط ورودی این مجموعه ۲۰ هزار تومان است.
آشنایی با تاریخچه و پیدایش شهر زیرزمینی کاریز
این قدمت به ۲۵۰۰ سال پیش باز میگردد. این شهر در عمق ۱۲ متری از سطح زمین ساخته شده و ارتفاع دیوارها تا ۸ متر میرسد. علت ساخت این شهر زیرزمینی، تامین آب شیرین مردم جزیره بوده است. نوع ساخت این کاریز و هدایت آب به مسیر مکانهای دیگر گویای این است که هوش و ذکاوت مردمان آن زمان مثال زدنی بوده است. سقف این شهر زیرزمینی از مرجان و صدفهای طبیعی پوشیده شده است. تماشای این فسیلها که زمانی حیات آن در بستر دریا بوده جالب است.
این شهر سالهای پیش در حال نابودی بود که در سال ۱۳۷۸ به دست یک مهندس به نام آقای حاجی حسینی بازسازی شد. او با هزینه شخصی خود این شهر را به فضایی برای گردشگری تبدیل کرد. فضایی که امروزه شاهد آن هستید به دست پرسنلهای این مجموعه اداره میشود. بازسازی این شهر در ۳ فاز تعریف شده که همچنان ادامه دارد.
جذابیتهای شهر زیرزمینی کاریز
امروزه شهر زیرزمینی کاریز کاربردهای دیگری دارد که برای گردشگران تورهای مسافرتی کیش بسیار دیدنی است. شما با رفتن به شهر زیرزمینی کاریز با لایههایی از خاک و زمین جزیره کیش آشنا میشوید. سقف مرجانی و پوشیده شده از صدف را که چندین میلیون سال قدمت دارند را میبینید. لازم به ذکر است که بدانید دلیل استحکام این قنات چیست، استفاده از گل مارِن باعث ایجاد چنین سازه مستحکمی شده است. این گل نوعی خاک رس است که در ابتدا بافت نرمی دارد و پس از قرار گیری در فضای باز و در معرض هوا تغییر حالت داده و تا سالیان دراز محکم باقی میماند.
اما این سنگوارههای قدیمی تنها جذابیت این شهر نیست. با ورود به این شهر، موزه خلیج فارس که حدود ۲۸۰ متر مربع وسعت دارد، بازارچه سنتی و رستوران سنتی را خواهید دید. رستوران این مجموعه با نواختن موسیقی زنده، فضا و غذا را برایتان دلنشینتر میکند. حتی اگر نیاز به صرف غذا و احساس گرسنگی ندارید میتوانید در کافه این شهر زیر زمینی که با نورپردازیهایی زیبا عجین شده، یک نوشیدنی سفارش دهید. در بازارچه سنتی این مجموعه میتوانید انواع صنایع دستی را خریداری کنید یا بر روی دستان خود نقش حنا بزنید و از این سنتها لذت ببرید. همچنین در این فضا عکسخانهای وجود دارد که از شما عکسهای خاطرهانگیزی با کیفیت مناسب میگیرند.