نگاهی به موزه مردم شناسی یا خانه بومیان کیش

موزه مردم شناسی یا خانه بومیان کیش

4.9/5 - (9 امتیاز)

آنچه در این مقاله می خوانید

سفین قدیم، قدیمی‌ترین محله جزیره کیش است که همه ساکنان آن را بومیان این جزیره تشکیل می‌دهند. اما دلیلی وجود دارد که به طور روزانه عده زیادی از مسافران تور کیش به این محله سر می‌زنند. این دلیل حضور موزه مردم شناسی یا خانه بومیان کیش است. در این مقاله وب‌سایت کیش بوک می‌خواهیم شما را با این جاذبه تاریخی و فرهنگی کیش و ویژگی‌های آن آشنا کنیم.

گشت و گذاری در خانه بومیان کیش

پس از بهره بردن از تفریحات مختلف و بازدید از دیدنی های کیش بد نیست سری هم به موزه مردم شناسی این جزیره زیبا بزنید؛ و با فرهنگ؛ آداب، رسوم و سنن مردمان بومی جزیره کیش آشنا شوید. بیش از دو قرن از عمر ساختمان خانه بومیان کیش می‌گذرد. خانه‌ای که در زمینی به مساحت ۱۲۰۰ متر بنا شده است؛ و دارای سبک معماری کاملا بومی این منطقه جغرافیایی است.

این خانه که شامل دو حیاط مجلسی، یک حیاط خانوادگی و ۱۵ اتاق است؛ محلی برای آشنایی با سبک زندگی در کیش است. قابل ذکر است که از عمر موزه مردم شناسی جزیره کیش مدت زیادی نمی‌گذرد. این موزه در سال ۱۳۹۳ طراحی شد و ساختمان آن که متعلق به حاج عبدالله بن شاهین بود به دلیل قدمت بالا برای این کار برگزیده شد. جالب است بدانید مردم بومی کیش در حال حاضر نیز دارای سبک زندگی نسبتا متفاوتی شده‌اند؛ و آنچه در این خانه در معرض دید عموم گذاشته شده است؛ متعلق به سبک زندگی مردم جزیره در حدود یک قرن گذشته است.

معیشت و کار در کیش قدیم

یکی از بخش‌های جذاب خانه بومیان کیش آشنایی با شیوه کار و کسب روزی در این جزیره است. وسایلی مثل ابزارهای ماهی‌گیری، صید مروارید، تهیه شیره خرما و انبار خرما، وسائل پخت و پز قدیمی، چاه آب شرب و… از جمله مواردی است که در این خانه در معرض دید عموم قرار داده شده است.
در واقع می‌توان گفت از صدها سال پیش و حتی بیشتر، کسب و کار مردمان این جزیره پیوندی عمیق با دریا، ماهی‌گیری، مروارید، درخت نخل و خرما داشته است. هنوز هم بسیاری از بومیان جزیره مشغول چنین کارهایی هستند؛ هرچند این روزها سبک زندگی بومیان دچار تغییراتی نیز شده است.

جایگاه حیاط در معماری خانه بومیان کیش

خانه بومیان کیش دارای دو نوع حیاط است. حیاطی با عنوان حیاط مجلسی، که محلی برای پذیرایی از میهمانان غریبه، نامحرم و به طور کلی میهمانی‌های بزرگ است. در مقابل آن حیاطی به نام حیاط خانه یا حیاط خانواده است. این حیاط محلی برای تجمع افراد خانواده و افراد محرم به یکدیگر است.

در حیاط مجلسی یک اتاق اختصاصی، یک اتاق مهمان، اتاق زمستانی و انبار و حلقه چاه قابل مشاهده است. در حیاط خانه نیز موارد خصوصی‌تر از جمله اتاق‌ها، آشپزخانه، میهمان‌خانه زنان، انبار خرما و علوفه و باز هم حلقه چاه قرار دارد. این شکل از چینش فضاهای مختلف در کنار یکدیگر و تقسیم‌بندی آن با موضوعات مختلف، نشان از فرهنگ خاص مردمان جزیره دارد. احترام به میهمان، ارزش قائل شدن برای اعضای خانواده و دارا بودن دیدگاه مذهبی از جمله ویژگی‌هایی است که از معماری خانه قابل تشخیص است.

همان‌طور که گفتیم خانه بومیان کیش دارای ۱۵ اتاق است؛ که هر اتاق تعریف خاصی دارد و ابزارها، وسایل و توضیحات آن نشان‌دهنده نوع فعالیتی است که در آن صورت می‌گرفته است. همچنین نام اتاق‌ها به زبان عربی است. به عنوان مثال اتاق مصیف یا اتاق تابستانی، اتاق مطبخ یا اتاق آشپزخانه و اتاق خواب یا بیت‌العود، از جمله این موارد هستند.

توضیح بیش از این درباره ویژگی‌ها و سبک زندگی در خانه بومیان کیش نیازمند نوشته‌ای تخصصی‌تر است؛ اما اگر به موضوع آشنایی با فرهنگ‌های مختلف علاقمند باشید؛ بازدید از این موزه مردم شناسی می‌تواند اوقاتی لذت‌بخش را برای شما فراهم کند.

در نهایت می‌توانید در اطراف این خانه، به کمک زنان هنرمند کیش، نقش حنای بومی را بر دستان خود ثبت کنید؛ و خوراکی‌های محلی جزیره کیش را بیازمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *